×

Change Language

FI EN
×
×

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää raskaana olevien sekä synnyttäneiden hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti. Se on ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa fysioterapiaa. Äitiysfysioterapiassa ohjataan, neuvotaan ja kuntoutetaan raskaana olevaa ja synnyttänyttä äitiä yksilöllisesti. Ohjausta ja tietoa saa mm. seuraavista asioista:
 

  • Raskaudenaikaisten kipujen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa mm. erilaisissa selkä- ja lonkkakivuissa sekä liitoskivuissa.
  • Synnytykseen valmistautumisessa ja synnytyksestä palautumisessa
  • Sektiohaavan ja episiotomia-arpien hoidossa
  • Raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun liittyvissä asioissa
  • Lantiopohjanlihasten harjoittelun ohjaamisessa
  • Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa
  • Vauvan motorisen kehityksen tukemisessa
  • Äidin ergonomian ohjaamisessa vauva-aikana

    Voit ottaa vauvan mukaan äitiysfysioterapiakäynnille. Lue lisää äititysfysioterapiasta täältä.


Lantiopohjanfysioterapia

Lantionpohjan fysioterapian avulla voi ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan toimintahäiriöitä, kuten virtsan- tai ulosteenkarkailua, kiputiloja sekä laskeuma ongelmia. Tutkimusten mukaan on todettu, että lantionpohjan lihasten oikeanlainen supistaminen ja rentouttaminen on monille haastavaa.

Virtsankarkailu on yleistä erityisesti naisilla ja se voi ilmetä esimerkiksi juostessa, hyppiessä, urheilusuorituksissa, aivastaessa tai yskäistessä. Oikein ohjattu lantionpohjan lihasten harjoittelu sekä fysioterapia on ensisijainen hoitomuoto. Lantionpohjan lihaksiin vaikuttaa koko lantion alueen ja keskivartalon hallinta sekä ryhti ja hengitys.

Lantionpohjan fysioterapia on erikoisala, joka perustuu tutkimiseen, ohjaamiseen ja manuaaliseen terapiaan. Asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma haastattelun ja tutkimisen perusteella. Lisätietoa löydät täältä.


Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksesta

Suorien vatsalihasten erkauma on yleisin raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla, mutta se voi tulla kenelle tahansa esimerkiksi yksipuolisen kovan, fyysisen kuormituksen tai ylipainon seurauksena.

Vatsalihasten erkauma vaikuttaa keskivartalon tukeen. Alaselässä ja keskivartalossa voi olla voimattomuuden ja väsymyksen tunnetta. Vatsalihasten erkauma voi aiheuttaa erilaisia alaselän kipuja ja olla yhteydessä virtsankarkailuun ja lantionpohjan laskeumiin. Erkauman myötä vatsa voi näyttää pömpöttävältä ja kehon kannattelua voi olla hankalaa.

Vatsalihasten erkauma ei aina palaudu synnytyksen jälkeen spontaanisti, jolloin tarvitaan kuntoutusta ja silloin kannattaa hakeutua asiaan perehtyneen äitiysfysioterapeutin vastaanotolle. Äitiysfysioterapiassa tutkitaan jännesauman, keskivartalon- ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Äitiysfysioterapeutti tutkii ja hoitaa myös sektio- ja episotomia-arpia. Äitiysfysioterapiassa saat yksilölliset ohjeet keskivartalon- ja lantionpohjan lihasten harjoitteluun sekä ryhtiä ja hengitystä parantaviin harjoituksiin.


Fysioterapeuttinen jälkitarkastus

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus on kestoltaan 90min ja se on suunnattu synnyttäneille äideille. Jälkitarkastukseen voi tulla neuvolan jälkitarkastuksen jälkeen (n. 2kk synnytyksestä) tai suurimman jälkivuodon loputtua.

Jälkitarkastus sisältää kattavan arvion synnyttäneen toiminta- ja suorituskyvystä sekä mahdollisuuden keskustella äitiyteen ja palautumiseen liittyvistä asioista. Käynnillä tutkitaan vatsalihasten erkauman, lantionpohjan ja mahdollisten leikkausarpien palautumista. Lisäksi käydään läpi vauva-ajan ergonomiaan liittyviä asioita ja tarvittaessa harjoitteita palautumisen tueksi.Raskausajanhieronta

Raskauden edetessä kehon painopiste muuttuu, mikä voi aiheuttaa erilaisia lihasjännityksiä ja kiputiloja lantion- ja alaselän alueelle sekä niska-hartiaseudun alueelle. Raskausajanhieronta on turvallista silloin kun raskaus etenee normaalisti. Hieronta tapahtuu asennoissa, jotka ovat miellyttäviä äidille sekä turvallisia vauvalle.
 

Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta

Vyöhyketerapeuttinen raskaushieronta on 75min kestoinen hoito, joka sopii sekä raskaana olevalle että synnyttäneelle äidille. Se on lempeä ja tehokas hoito, jossa yhdistyy rentouttava hieronta sekä vyöhyketerapeuttisten hoitopisteiden hoito. Hieronta helpottaa kehon kipuja, parantaa aineenvaihduntaa, rentouttaa, tasapainottaa hormonitoimintaa, valmistaa kehoa synnytykseen sekä palauttaa kehoa raskauden ja synnytyksen jälkeen.

 
Hierontaa ei suositella jos sinulla on tulehdustila kehossa, verenvuotoa emättimestä, vatsan tai lantion voimakasta jatkuvaa kipua, säännöllisiä supistuksia ennen rv 37, raskausmyrkytys tai verisuonitukos.Vauvahieronta

Vauvahieronta on alle yhden vuoden ikäisille lapsille annettavaa hierontaa, jonka tarkoituksena on saada vauvalle rentoutunut ja hyvä olo. Hieronta on stimuloivaa sivelyä ja hellää kosketusta. Hieronnassa katsekontakti ja kosketus lisäävät varhaista vuorovaikutusta ja vauva oppii ymmärtämään omaa kehoaan ja tiedostamaan kehon eri osia. Hieronta tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja erityisen tärkeänä sitä pidetään niille lapsille, jotka ovat kokeneet vaikean/pitkäkestoisen syntymän tai joutuneet vastasyntyneenä olemaan erossa vanhemmistaan.

Tutustu hinnastoon

Hinnastoon